Nu er det jo ved at være tæt på jul, så skal jeg igang med alle juleopskriftrene. Dette år har jeg besluttet mig for at prøve nogle nye opskrifter, men selvfølgelig også stadig fortsætte med de helt klassiske.
Den første opskrift i år er et alternativ til den helt klassiske ris a la mande, da jeg ville prøve et alternativ, så jeg lavede en ris a la mande kage med bastognebund.
For leden dag blev jeg efterspurgt en kage til en julefrokost, som mindede om jul, og da jeg på forhånd syntes det kunne være sjovt at lave en ris a la mande kage, begyndte jeg at overveje hvordan den kunne få et anderledes twist.
Jeg fandt så på at bruge de meget juleagtige bastogne kiks med deres kanel smag, og efter et forsøg fandt jeg at de gav kagen et rigtig godt twist, så jeg besluttede mig for at gå med den, og jeg kan også sige at det var et stort hit, da man jo aldrig kan få for meget af jul, og derfor får rigtig mange af de klassiske juleelementer (ris a la manden og kanellen).
Så hvis du er træt af at få den lidt for klassiske ris a la mande, eller ikke kan finde på hvad du skal servere til julefrokosten, kan jeg anbefale at prøve kræfter med denne kage (den er lettere end det lyder som).
Antal: 12 personer
Tilbedredningstid: 60 minutter
Sværhedsgrad: Melllm
Ingredienser
Bastognebund
- 75 g smør
- 175 g bastognekiks
Ris a la mande mousse
- 500 g risengrød afkølet
- 75 g mandler smuttede
- 4 spsk sukker
- 1 tsk vaniljepulver
- 3 dl piskefløde
- 3 blade husblas
Kirsebærgelé
- ½ l kirsebærsauce
- 4 blade husblas
Instruktioner
Bastognebund
- Knus bastogne kiksene fint i en pose eller en foodprocessor (det skal ligne brødkrummer)
- Smelt smøret og bland det sammen med Bastogne krummerne.
- Fordel blandingen jævnt i en springform, eller 12 mindre forme
Ris a la mande mousse
- P
- Sæt 3 blade husblad i blød i koldt vand
- Rør risengrødden sammen med sukker og vaniljesukker
- Vrid husblassen fri for vand, kom den i en lille beholder og smelt den i micro-ovnen med lidt af piskefløden
- Pisk resten af piskefløden til flødeskum
- Rør lidt af flødeskummet i massen med husblas lidt efter lidt indtil massen med husblas er stuetemperatur (ca. 1 spsk af gangen)
- Vend husblasmassen i risengrøden
- Hak mandlerne groft
- Vend resten flødeskummet og de hakkede mandler
- Fordel ris a la mande moussen i formen/formene og stil på køl i mindst 4 timer men gerne natten over.
Kirsebærgelé
- Sæt de 4 blade husblas i blød i koldt vand
- Vrid husblassen fri fra vand, kom det i en lille beholder og smelt sammen med lidt af kirsebærsaucen.
- Bland husblasmassen med lidt af det resterende kirsebærsauce til husblasmassen har stuetemperatur (ca. 1 spsk af gangen).
- Bland massen med husblas sammen med resten af kirsebærsaucen.
- Kom massen oven på den stivnede ris a la mande mousse og sæt på kø i 2-3 timer til den har sat sig