Min version af påske flødeboller. Flødeboller er en rigtig dansk ting. Jeg tror faktisk ikke de findes i andre lande. Men folk undervurdere dem bare til tider. Det ville jeg mene, er fordi vi forbinder dem, med de billige man tog med i skole, når man havde fødselsdag. Istedet for at tænke på hvor fantastiske de kan være hvis man selv laver dem, eller køber nogle af de få der er af højere kvalitet.
Jeg har også selv i lang tid hold igen med at prøve krafter med flødeboller, da jeg har hørt fra mange at det skulle være et helved at stå med. Men da jeg først var kommet igang og viste hvad og hvordan eg skulle lave dem, var det overraskende let.
Man skal selvfølgelig være opmærksom på at man skal noget hvis udstyr for at opnå et ordenligt resultat. Du skal bruge et termometer for at kunne måle temperaturen på sukker massen og for at kunne temperere chokoladen ordenligt. Så kan det også anbefales at have en røremaskine, det er ikke en nødvendighed som et termometer, men det kan anbefales da det gør piskningen af skummet noget lettere.
Her har jeg lavet en påskeudgave af den klassiske flødebolle. Det er min version af en påske flødeboller, som består af citronskum samt hvid chokoladeovertræk. Til sidst er de pyntet med kylligedetaljer formet i fondant.
Antal: 30 små eller 15 store
Tilberedningstid: 30 min + 1 times afkøling
Sværhedsgrad: Mellem til svær
Ingredienser
Mørdejsbund
- 1 æg
- 120 g hvedemel
- 85 g sukker
- 80 g smør
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 knps salt
Skum
- 3 pasteuriseret æggehvider
- 20 g sukker
- 150 g glukose
- 240 g sukker
- saft fra 1 citron
- 75 g vand – vægten af citronsaft skal fratrækkes
- 1 tsk vaniljesukker
Chokoladeovertræk
- 400 g hvid chokolade
- 20 g kakao smør
Pynt
- 20 g hvid fondant
- Orange farve
- Sort farve
- Glukose
Instruktioner
Mørdejsbund
- Smuldr smør og sukker sammen
- Tilsæt vaniljesukker og salt
- Tilsæt et æg og ælt dejen kort sammen til den er ensartet
- Sæt dejen på køl i 30 min
- Rul dejen ud på et meldrysset bord med en tykkelse på 3-4mm
- Udstik dejen
- Bag flødebollebundene i en 190 grader varm ovn i 10-12 min. Jeg plejer at tage dem ud lige inden de begynder at tage farve
- Lad bundene køle af til stuetemperatur
Skum
- Varm 240 g sukker, glukose, vand og vaniljesukker op til 120 grader.
- Pisk imens resten af sukkeret sammen med æggehviderne.
- Hæld den varme blanding i æggemassen i en tynd med jævn stråle.
- Pisk det i 10-15 min. til det er luftigt.
- Fordel det i en sprøjtepose, med en rund tyl.
- Sprøjt toppe på mørdejsbunden og sørg for hele tiden at have tyllen tæt ved bunden.
- Sæt bundene med skum til side mens chokoladen tempereres, men gerne i 30 min.
Chokolade overtræk
- Varm chokoladen op til 31-32 grader.
- Hæld chokoladen op i et glas eller andet, hvor det er muligt at dyppe flødebollerne.
- Sæt dem til side til chokoladen er tør.
- Så har du lækre hjemme lavet flødeboller
Pynt
- Tag halvdelen af fondanten og farv den orange med den orange farve.
- Rul den orange fondant tyndt ud, og skær små aflange trekanter ud, dette skal forestille næbene på kyllingerne.
- Rul nu nogle meget små kugler af den hvide fondant, de presses en smule flade så de ligner øjne.
- Sørg for at der er dobbelt så mange øjne som næb.
- Sæt næb og øjne fast ved hjælp af en smule glukose.
- Tegn til sidst pupiller med den sorte farve.